Nyheter & Artiklar

Kom igång med våra utbildningar redan idag

Registrera dig

Börje Salmings tips: träna matchspecifikt

Börje Salming vet vad som krävs för att vinna och hur man plockar fram sitt allra bästa i skarpt läge. Något hans fantastiska karriär vittnar om, eller vad sägs om bland annat 2 SM-guld, invald som förste svensk i NHL:s Hall of Fame, VM-medaljer och 600 ärr. Så hur gör man egentligen för att hålla kylan och leverera när det verkligen gäller? Vi frågade Börje.

”Rör du pucken så dör du”

Ishockeyn har förändrats sedan 70- och 80-talet när Börje Salming provade lyckan och åkte över till Amerika och NHL. På den tiden gällde helt andra regler, där hårt spel och slagsmål var en stor del av spelet. Som europé var man dessutom extra utsatt och en måltavla för ilskna amerikaner som ansåg att de europeiska spelarna tog amerikanernas plats.

– På 70-talet var det lite galet. Vid tekning fick man höra ”rör du pucken så slår jag ihjäl dig” eller så hängde de över sargen och skrek att de skulle slå ihjäl mig, berättar Börje.

Canada Cup 1976

Börje Salming vann snabbt amerikanernas hjärtan med sin uppoffrande spelstil. The chicken Swede blev Börje the King. Det kanske största kvittot på Börjes popularitet i Nordamerika kom under Canada Cup 1976 när Tre Kronor skulle möta USA i Toronto. När Börje kom in på isen ställde sig publiken upp och gav den svenske landslagsbacken en fem minuter lång stående ovation, en hyllning som saknar motstycke i svensk hockey-historia.

– Ja, man har många fina minnen, men klart att Canada Cup 1976 var speciellt.

Träna på matchmoment

För den träningsskygge verkar dessvärre inte talang räcka hela vägen fram. Börje berättar att han tränat hårt och offrat mycket för ishockeyn.

– Mitt tips för att nå sitt bästa, är att träna mycket och träna på olika moment man vet alltid kommer att komma under en match.

Vinnarna får grilla med Börje

Första pris i fönster- och dörrmästerskapet är ett skräddarsytt event där Börje tänder grillen och berättar om sin långa karriär. Det blir mat och dryck tillsammans med dina kollegor. Men vad lägger Börje helst på grillen

– Enklast är en köttbit, hamburgare och grönsaker, skrattar Börje.